«

»

Ozdravný pobyt 2015

Dne 9. 3. 2015 odjely od ZŠ Fryčovice 2 autobusy plné dětí  – 80 žáků 1. stupně, na ozdravný pobyt do hotelu Neptun na Malou Morávku do Jeseníků, kde strávily 12 dní plné pohody, zábavy a čerstvého vzduchu.

Na hotelu byly děti při první společné aktivitě rozděleny do osmi věkově smíšených skupin, ve kterých v rámci organizovaných programů pracovaly téměř po celou dobu.

Pro žáky byl připraven bohatý program zaměřený na ekologickou tematiku s názvem

„7 krát O a PRO Zemi.“

Každý den byl zasvěcen nějakému tématu: Den krajiny, Den hor, Den lesa, Den vody, Den zvířat, Den lidí, Den Země. Děti se hravou formou dozvěděly spoustu nových informací, většinu si mohly ověřit a vyzkoušet.

Zajištěny byly pro žáky i celodenní výlety – výlet do Muzea papíru ve Velkých Losinách, kde si ve workshopu mohli také výrobu ručního papíru vyzkoušet. Dále výšlap na Praděd, který pro nás zůstal díky nevlídnému počasí nezdolán. Nicméně jsme i tak ušli několik kilometrů a navštívili Karlovu Studánku.

Z dalších akcí, které žáci zažili, byla velice poutavá přednáška pana Krále, tamního bývalého myslivce, a občanského sdružení Actaea. Ta pro žáky připravila program Děd Praděd a jeseničtí skřítci a Léčení přírodou.

Hodně času děti strávily nad tvorbou různých nejen výtvarných a pracovních výrobků. V prvním týdnu si ještě mohly užívat sněhu. Venku nejen bobovaly, ale také stavěly sněhuláky a různá obydlí. Na čerstvém vzduchu jsme byli pravidelně, podnikali jsme vycházky po okolí, běhali po lese, loukách, kde děti plnily spoustu zajímavých úkolů. Žáci si užili i diskotéky, v jejich průběhu si pro ostatní spolužáky připravili někteří žáci krátký a poutavý program, za který byli odměněni velkým potleskem.

Musím pochválit rovněž zázemí hotelu Neptun, který se o žáky a jejich doprovod staral velice pečlivě, žádný požadavek nebyl problémem. Ubytování převážně ve dvoulůžkových pokojích s televizí bylo „třešničkou na dortu“.

Tento pobyt byl realizován s přispěním Státního fondu životního prostředí ve výši 249 039 Kč, což činí 80% všech plánovaných nákladů.

Všem těm, kteří se jakkoli do přípravy či realizace pobytu zapojili, velmi děkuji.

Mgr. Petra Strnadlová

SFZP_CMYK_NEW